Sobre la secció

L´objectiu d´aquest blog és comunicar-nos amb els socis de l´Ateneu Barcelonès inscrits a la secció i amb els que s´hi adhereixin per analitzar conjuntament els problemes ecològics globals i locals cercant respostes alternatives. Les noves tecnologies de la comunicació ens permeten democratitzar aquest debat.

El canvi climàtic provocarà greus efectes sobre la biosfera i la litosfera, però també sobre les formes de vida dels humans. El repte és immens. Haurem de canviar radicalment les prioritats. Ja no és la llibertat de produir i de consumir sense traves que ha de ser el centre de l´acció política i econòmica, sinó la preservació i l´habitabilitat del planeta i de Catalunya. Hem de protegir els béns comuns naturals.

Intentarem apropar l´ecologia científica i l´ecologia humana a les altres seccions i organitzar actes transversals. L’ecòleg Ramon Margalef (Barcelona 1919-2004) deia que “l´ecologia és més transdiciplinària que interdisciplinària” perquè fa servir elements de totes les disciplines com l´economia, la sociologia, la filosofia-la política i les ciències naturals, i les abraça íntegrament. En la visió ecològica i holística del món tots els conceptes i totes les teories estan interconnectades.

L’equip promotor de la Secció d’Ecologia i Recursos Naturals de l’Ateneu Barcelonès està integrat per:

Santiago Vilanova                                                  Ponent de la Secció                                                                                                                                         Periodista, escriptor i consultor ambiental (Olot,1947).  Cofundador de l´associació Una Sola Terra i d´Alternativa Verda.                Membre de les associacions internacionals ECOROPA ( European Network for Ecological Reflection and Action) i JNE (Journalistes-écrivains pour la Nature et l´Ecologie).  Ex director de “Diario de Barcelona” (1983-84).  Autor de més de quinze llibres d’assaig i novel·les de temes relacionats amb l´ecologia, l´energia nuclear, el vulcanisme i la protecció dels béns comuns naturals. Les seves aficions són la lírica i la pintura.

 

Jordi Carrasco                                                                  Adjunt de la Secció  

Periodista, divulgador científic i tecnològic (Barcelona, 1964).  Ex director editorial del suplement tecnològic de La Vanguardia. Membre de l’equip fundacional de Citilab, laboratori d’innovació ciutadana.                        Amb posterioritat, ha exercit responsabilitats directives a Sangaku Education i a la concept factory hèlix3C.  Actualment és el director del Biomimetics Sciences Institute.  Les seves aficions són la fotografia i la recreació històrica.